fotballsko
.no

Skoguide

Velg fotballsko til riktig underlag!

Når man skal kjøpe fotballsko er det viktig å velge riktige knotter til riktig underlag. Hva skal jeg velge lurer du sikkert på, og det skal vi hjelpe deg med i denne guiden.

Her skal du få vite hvilket knottsystem som anbefales til bestemte underlag og hvorfor. 

Vi skiller hovedsaklig knottsystemene inn i 5 grupper - FG-Firm Ground (Gress), HG-Hard Ground (Hardt gress/kunstgress), AG-Artificial Grass (Kunstgress), TF-Turf Ground (Grus) og SG-Soft Ground (Vått gress).

 


FG-Firm Ground (Gress)

Fotballsko med FG-knotter er beregnet til myke gressbaner. Fotballsko med FG-knotter kjennetegnes av få og relativt store knotter som gir deg et godt grep på fotballbanen. Anvendes en FG-sko på feil underlag, f. Eks. kunstgress så vil sålen og overdelen slites betraktelig mere enn ved bruk på riktig underlag som gress. Et annet utbredt problem er at knottene knekker, det også ved bruk på feil underlag. Feil bruk er heller ikke optimalt ift. belastningsskader. Dette på grunn av at det er harde knotter som gjør at belastning blir lite fordelt. 


Spiller du på gress vil vi anbefale deg å bruke en FG sko. 

 

MG-Multi Ground (Hardt Gress/Kunstgress) 

Fotballsko med MG-knotter er beregnet til harde gressbaner/kunstgress. Sko med MG-knotter har i sammenligning med FG-knotter flere knotter, samtidig er de noe lavere og mykere. Fordelen med at det er flere knotter gjør at belastningen blir mindre. Samtidig er sålen tykkere og fordeler belastning på en bedre måte enn FG-såler.

 


AG-Artificial Grass (Kunstgress)

Fotballsko med AG-knotter er beregnet for kunstgressbaner. Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes av flere knotter som er strategisk plassert slik at man skal unngå å sitte fast i kunstgresset og dermed unngå alvorlige skader. Fordelen med at det er flere knotter gjør at belastningen blir mindre. Samtidig er sålen tykkere og fordeler belastning på en bedre måte enn FG-såler.

Spiller du på kunstgress hele sesongen, er fotballsko med AG-knotter det beste valget. Disse forebygger skader og minsker belastningen på føttene. 

 

 

TF-Turf Ground (Grusbaner/Kunstgress)

Fotballsko med TF-knotter er beregnet for Grus/kunstgressbaner. TF-knotter kjennetegnes av små, lave og mye gummiknotter, og har i tillegg noe demping i sålen. Dette til sammen gjør at belastningen på både sko og føtter reduseres. TF-knotter gjør også at du ikke sitter fast i underlaget og pådrar deg skader. I tillegg er de forsterket i tuppen slik at slitasjen reduseres. På dagens moderniserte kunstgressbaner vil man kunne oppleve at TF-knotter blir noe glatte, kommer ann på hvor våt banen er.

Vi anbefaler TF-sko til alle som spiller på grus og gamle kunstgressbaner. Trenger du en mengdetreningssko er TF-sko et godt alternativ,  som kan bidra til å reduserer skader. 

 

SG-Soft Ground (Vått gress)

Fotballsko med SG-knotter er beregnet til våte gressbaner. Såler med SG-knotter inneholder gjerne få og lange knotter som kan skrues av og på. Dette gjør at du kan bytte knotter etterhvert som de slites. Fotballsko med SG-knotter må kun brukes på våte gressbaner hvor man lett går igjennom underlaget og ikke på harde gress eller kunstgressbaner.

Er gressbanen våt og behovet for bedre grep er til stede, anbefales fotballsko med SG-knotter. 

 

IN-Innendørs

Innendørs fotballsko er beregnet for bruk i innendørshaller. Disse skoene kjennetegnes med en flat gummisåle med godt grep. I tillegg har flere typer solide såler som gir god demping. De nyeste modellene på markedet har lavere profil for god kontakt med underlag og ball. Brukes innendørs sko utendørs vil man slite sålen og dermed få mindre grep innendørs.